Nejvýnosnější povolání v Čechách: oligarcha, který je ministrem financí

Ne každý má to štěstí, že může v životě dělat to, co ho baví, aby ho to zároveň slušně uživilo. Bohužel právě vysoký výdělek většinou nejvíce zajímá ty, kteří se rozhodují o svém budoucí povolání.

Nejvýnosnější povolání se ale mění s dobou. Dříve to byl jeřábník, popelář, zelinář či předseda odborů. Po roce 1989 se jako finančně nejzajímavější povolání jevilo být právníkem, lékařem, bankéřem či soukromým podnikatelem. Nejvýnosnějším povoláním dnešní doby je jednoznačně oligarcha, který je zároveň ministrem financí.

Jaké má takové povolání výhody?

Kromě běžného platu 2,0 milióny korun ročně můžete svým firmám odpouštět daně (současný ministr financí Andrej Babiš odpustil svému Agrofertu 1,5 miliardy), nebo můžete svým firmám bez obav přidělovat dotace v řádech miliard korun ročně. Další výhodou tohoto zaměstnání jsou bezesporu obrovské možnosti, které máte při získávání informací o svých konkurentech. Pokud Vám konkurent vysloveně vadí, můžete mu významně zkomplikovat život cíleným zaúkolováním Vašich podřízených ve Finančně analytickém útvaru. Pokud potřebujete zmapovat trh v celé republice, tak můžete klidně sáhnout k ráznému kroku a zavést třeba elektronickou evidenci tržeb tzv. EET či pravidelná kontrolní hlášení o DPH. Díky těmto opatřením tak zjistíte o všech všechno. Vše bez problémů prosadíte díky poslancům své vlastní strany, kteří jsou k vám vy

Zničí EET farmářské trhy a malé hospody?

Povinnost podávat pravidelně Kontrolní hlášení o DPH již platí od počátku roku 2016. Zákon o zavedení EET prošel nedávno třetím čtením v Poslanecké sněmovně. Zákon, který dokonale zmapuje kde, kdo, jak a za kolik nakupuje. Proti tomuto zákonu od počátku hlasitě vystupovali jen poslanci ODS a TOP 09. Zákon s největší pravděpodobností bude mít za následek kromě jiného i ukončení činnosti malých hospod či konec části prodejců na farmářských trzích. Po EET pro malé farmáře a podnikatele zavede Andrej Babiš EET pro lékaře a další profese. Vládní strany tvrdí, že zavedení EET je férový krok, který přinese všem stejná pravidla. Andrej Babiš dokonce prohlásil, že tím zvýší výběr daní o 18 miliard. tento odhad je ale podle čísel NKÚ úplný nesmysl. Řada prodejců na farmářských trzích či hospodských v malých hospodách se ale bojí, že budou muset, kvůli Babišovi a pořizovacím nákladům na registrační pokladny, se svým podnikáním úplně skončit.

Proč se neřeší daňové úniky u velkých firem, které jsou v řádech desítek miliard?

Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu jsou daňové úniky v České republice asi 100 miliard korun ročně. Živnostníci, na které se EET bude vztahovat, mají z této sumy ale jen marginální část, asi jen 7%. Zbytek jsou daňové úniky velkých firem. Místo postupné likvidace malých živnostníků a malých podnikatelů by se vláda měla raději zaměřit právě na úniky daní z firem, které daní v daňových rájích či optimalizují daně tak, že při miliardových obratech platí jen minimální daně. K těmto firmám patří bohužel i firma AGROFERT našeho slovenského ministra financí, která se se svým obratem řadí na třetí místo co do velikosti firem. Pokud se ale podíváme na výši odváděných daní této firmy v České republice, tak ji v první dvacítce vůbec nenajdeme. Ale možná do AGROFERtU pošle ministr financí přísnou finanční kontrolu aby zjednala pořádek (lol).

Kolik živnostníků ukončí podnikání po zavedení EET?

Jako příklad pro zavedení EET si zašel Andrej Babiš do Chorvatska. Po jeho zavedení se výběr daní v Chorvatsku prokazatelně nezvýšil, ale za to zde skončilo 40 % živnostníků. Uvidíme, kolik procent to bude v Čechách. V této souvislosti nám musí vytanout na mysli řada otázek. O kolik přijde stát na daních, až tito lidé zcela skončí své podnikání ? Co budou tito lidé dělat? Budou brát sociální dávky, budou nezaměstnaní? Co jejich rodiny, které živí? Jak už bylo řečeno, tak z čísel NKÚ vyplývá, že největší úniky jsou ve velkých firmách. Výše těchto úniků odhaduje NKÚ na 100 miliard. U nás je podle oficiálních čísel 13 400 českých firem, které daní v daňových rájích. Již toto číslo dává tušit, že jestli někde unikají státu daně, tak to může být právě zde. Jedním z hlavních argumentů vlády a ministra financí při obhajobě EET je narovnání podnikatelského prostředí. Nějak do pozadí se ale dostávají věci, které podnikatelské prostředí opravdu výrazně pokrucují. to jsou zejména dotace či investiční pobídky velkým firmám. Dále firmy s nedohledatelnými vlastníky, přes které jsou čerpány dotace. Mimochodem přes jednu z takových firem čerpal Andrej Babiš 50 miliónovou dotaci na svoje Čapí hnízdo.

Jako ministr financí vyhráváte státní zakázky

Další nespornou výhodou tohoto zaměstnání je, že máte spousty neveřejných informací díky nimž můžete bez problémů vyhrávat státní zakázky. Některé si klidně i sám přidělíte. Miliardové státní zakázky získala např. Babišova firma NAVOS či UNILESS ale i řada dalších. Babiš dříve nadával na ministra Řebíčka, že vyhrává státní zakázky v rozsahu stovek miliónů. A nyní, když je u moci, si sám přiděluje státní zakázky v řádu miliard korun.

Je správné dostávat na dotacích více než odvádím na daních?

Prof. Petr Fiala, předseda ODS, ukázal nedávno v pořadu Otázky Václava Moravce, velmi zajímavá čísla. Z nich je patrné, že Agrofert Andreje Babiše zaplatil v roce 2014 na daních pouhých 743 miliónů (celková uvedená částka 1,5 miliardy byla součtem s daněmi v Německu). Na dotacích, které jsou vypláceny z našich daní, však získal Agrofert z našich daní minimálně 1,7 miliardy. Tyto nešvary se bohužel děly i dříve. Dělo se tak ale řádově v menších částkách. Nejednalo se o miliardy, ale o desetimilióny. Měli jsme však jednu výhodu a to média, která sloužila trochu jako hlídací pes. Jakmile se zjistilo nějaké propojení politiky a byznysu, byly toho plné noviny a televize. to se dnes bohužel neděje.

Musíte vlastnit média

Chcete-li se tedy stát budoucím úspěšným a oblíbeným oligarchou a ministrem financí, zbývá ještě jeden důležitý krok. Musíte skoupit všechna média. Když se vám toto podaří, již nic nebrání tomu, aby vaše firmy rostly díky státním zakázkám, platili jste nízké nebo žádné daně, získávali obrovské dotace a byli i přesto nejoblíbenější politikem.

Má toto nejvýnosnější povolání oligarchický ministr financí vůbec nějaké nevýhody? Možná jednu. Špatně usínáte.

 

Michael Pánek
Místostarosta města Dobřichovice za ODS
V podzimních volbách kandiduje do zastupitelstva Středočeského kraje

Publikováno: 8.4.2016