5 let nevíme kde je zlato a milóny?

Pamatujete si ještě na legendární tiskovou konferenci Ivo Ištvána a Roberta Šlachty před pěti lety v červnu 2013? Oba tehdy hřímali: „Zabaveno 150 miliónů, desítky kilogramů zlata, zatčena Jana Nagyová, za pár dní bude obžalován premiér Nečas. Všichni jsou napojení na Ivo Rittiga, kterého taky zavřeme" atd..

Z novinových článků to působilo tak, že elitní policejní útvar usekl hlavu rozsáhlé mafii, která prorostla až do nejvyššího patra vedení Českého státu

Čtyři stateční, kteří dostali Nagyovou

Deník Blesk vydal bezprostředně po zásahu článek s titulkem: „Čtyři stateční, kteří dostali Nagyovou“. Kdo byli ti čtyři hrdinové bulvárního deníku ? Byli to pánové Ivo Ištván, Pavel Komár, Petr Šereda a Robert Šlachta. K těmto jménům by bylo vhodné ještě přidat jméno Marka Foglara, podřízeného Roberta Šlachty. Když se podíváme na tato jména blíže, zjistíme, že je kromě policejní práce pojila ještě jedna věc a tou byly vazby na současného premiéra Andreje Babiše.

Robert Šlachta

Na úzké styky a permanentní schůzky Andreje Babiše s tehdejším šéfem speciálního útvaru Policie Robertem Šlachtou, upozorňoval již tehdy v časopisu Reportér uznávaný investigativní novinář Janek Kroupa. Za pozornost stojí schůzky Babiše a Šlachty na přelomu roku 2012 a 2013, tedy zhruba půl roku před svržením vlády Petra Nečase. Na to, že se svrhnutí vlády Petra Nečase připravuje, upozorňoval zhruba 2 měsíce před uvedeným zásahem důstojník BIS Vladimír Hučín. 

Nezvyklé a vlastně nepřípustné je i to, že se Šlachta se tehdy scházel s Babišem i v době, kdy jeho úřad vyšetřoval Babišův  Agrotec, podezřelý z uplácení zakázek v České poště. Babiš již v té době také čelil podezření ze zneužití 50 miliónové dotace v kauze Čapí hnízdo. 

Marek Foglar

Marek Foglar byl jeden z blízkých podřízených Roberta Šlachty, který se také poměrně intenzivně scházel s Andrejem Babišem a měl na starosti několik podezřelých kauz, na kterých vždy Andrej Babiš vydělal.

Příkladem může být kauza, kdy Foglar pomáhal Babišovi ovládnout státní podnik ČEPRO. Byl za odvoláním tehdejšího ředitele ČEPRA Tomáše Kadlece (což sice nebyl žádný Mirek Dušín, jen v té době pravděpodobně nešel Babišovi na ruku, ale spíše pomáhal jeho konkurentovi Tomáši Pitrovi). Po jeho odvolání se podařilo Babišovi obsadit velkou část vedení ČEPRA svými lidmi. Důvodem ovládnutí vedení ČEPRA bylo zajištění odběru biosložek od Babišovy firmy PREOL. 

Babiš jako ministr financí díky své tehdejší funkci odstranil své další dva konkurety – ústeckou Kratolii (kam poslal své podřízené z Finančně analytického útvaru a firmu v podstatě zastavil) a Ekopetrol, které byla zrušena registrace distributora pohonných hmot.  Babišova firma PREOL se díky tomu stala jediným tuzemským výrobcem bionafty, který Čepro zásobuje. 

Foglar od počátku vedl tým, který měl na starosti případ Jany Nagyové. Pod vedením Roberta Šlachty a Ivo Ištvána dotáhli toto absurdní svržení české vlády policejním komandem do zdárného konce. 

Ivo Ištván

Ivo Ištván je zapleten do řady podivných vyšetřování. Jako příklad uveďme jeho zásah na Energetickém regulačním úřadě. Vedoucí tohoto úřadu Alena Vitásková byla dlouhodobě pod obrovským tlakem, jak Andreje Babiše, tak některých vrcholných představitelů ČSSD. Důvodem pokusů o její odstranění bylo více. Jako příklad uveďme to, že tento úřad odmítl v roce 2013 návrh na zvýšení výkupní ceny elektřiny z bioplynových stanic. Návrh na toto zvýšení dal několik týdnů po svém zvolení poslanec za ANO Jaroslav Faltýnek. AGROFERT, který v té době vedl, bioplynové stanice přímo vlastnil a také jedna z jeho firem je ve velkém vyrábí. 

Kdo byl tehdy zatčen? 

Kromě toho, že veřejnost dodnes neví nic o kilogramech zlata či desítkách miliónů korun je dobré si připomenout, kdo všechno byl kvůli několika kabelkám zatčen. 

Vláda Petra Nečase pod obrovským tlakem médií skončila. Prezident Zeman, pak během nezvykle krátké doby 12 dnů jmenoval předsedou nové vlády tzv. „vlády odborníků“ svého kamaráda Jiřího Rusnoka a pár dalších kamarádů z politické strany s poetickým názvem Strana přátel Miloše Zemana (přejmenované na Strana Práv Občanů SPO).  Tato vláda hned začala s velkými personálními čistkami. Přestože Zeman původně avizoval, že nové volby budou v září 2013, zůstala tato vláda bez jakéhokoli opodstatnění a legitimity od voličů u moci dlouhých 7 měsíců až do 29. ledna 2014. Tato dlouhá doba perfektně zahrála do karet Andreji Babišovi pro přípravu mediální podpory jeho triumfálního nástupu na českou politickou scénu.

A co nyní po 5 letech?

Není možné v demokratické zemi beztrestně policií svrhnout demokraticky zvolenou vládu. Není možné beztrestně zatýkat poslance Parlamentu ani generály z vedení Vojenské rozvědky a neprokázat jim žádnou vinu.

Také propojení „čtyř statečných“ a Andreje Babiše nelze  nechat bez povšimnutí.  Pokud totiž existuje podezření, že existuje tajná divize AGROFERTU s názvem Policie a Státní zastupitelství, je potřeba toto podezření vyšetřit. Kdyby  totiž existovala, může být během několika dnů odstraněn kdokoli z nás. Stačí jen rozkaz od šéfa.

 

Michael Pánek
Zastupitel Středočeského kraje za ODS
místostarosta Dobřichovic za ODS

Publikováno: 13.6.2018