VOLTE MĚ, NEBO MĚ ZAVŘOU

Vláda, nebo vězení? To je rozcestí, na kterém stojí premiér naší země.

Již několik let se podivně prodlužuje vyšetřování Babišova podvodu s dotací na rodinné sídlo Čapí hnízdo. Ale to není jediná kauza. Sedm let se řeší např. jeho daňový podvod s fingovanou reklamou za 270 mil. Kč, díky níž nezaplatil desítky miliónů na daních. Mezi velmi citlivé kauzy patří i otrava Bečvy, při které bylo kyanidem otráveno 40 tun ryb a kde hlavním podezřelým je Babišova chemička DEZA. U každé kauzy se najde nějaký důvod, proč se ještě nevyšetřila. Těch kauz je mnohem více a všechny spojuje hořký pocit obyčejného člověka, že premiér je nadčlověk, který zůstává vlastně beztrestný.

 

V těchto dnech jsme svědky Babišovy obrovské předvolební kampaně, která se svými náklady zcela vymyká limitům stanoveným v zákoně o financování politických stran a zákoně o volbách do Parlamentu ČR. Celá země je polepena billboardy ANO s heslem Budu se rvát (za cokoli chcete) až do roztrhání těla, knihkupectví přetékají výtisky knihy „Sdílejte, než to zakážou“, kterou každý den na různých místech země podepisuje premiér osobně. Prý to není předvolební kampaň, nýbrž autogramiáda úspěšného spisovatele. Toto je jednoznačné obcházení volebního zákona.

 

Nemůžeme se ovšem této obrovské kampani divit. V sázce je totiž příliš mnoho. Andrej Babiš stojí na životním rozcestí, ze kterého vycházejí jen dvě cesty. Buď další čtyři roky ve Strakově akademii, nebo roky ve vězení.

Možná někoho překvapím, ale i já jsem majitelem první knihy „úspěšného spisovatele“ a vlastníka firmy Agrofert s názvem „O čem sním, když náhodou bdím“. K tomu musím přidat vysvětlení, protože Andrej Babiš není můj politický favorit a považuji ho za kolaboranta s komunistickým režimem a za podvodníka s dotacemi i státními zakázkami. Knihu jsem dostal jako humorný dárek od kolegů z mé firmy. Nedalo mi to, a knihu jsem si přečetl.

 

Její obsah se dá shrnout do jedné věty: „Všechno bude.“ Ale až v roce 2035. A jaké divoké sny se honily Andrejovi hlavou?

  1. Sen o tom, že se zbavíme dluhů… sní člověk, jehož firma dluží okolo 40 miliard bankám a který největšími schodky rekordně zadlužil naši zemi. Možná se ten sen měl jmenovat Sen o tom, jak díky dotacím zbavím Agrofert dluhů.
  2. Sen o čisté krajině... sní člověk, jehož firma otrávila kyanidem Bečvu a jehož lány řepky ničí krajinu a tráví zvěř.
  3. Sen o spravedlnosti... sní člověk, jehož podvod s Čapím hnízdem se vyšetřuje již několik let, jehož daňový podvod za 270 mil. Kč se zametá už sedm let pod koberec, člověk, který přiděluje v zásadním střetu zájmů miliardové státní zakázky své firmě Agrofert či jiným z holdingu.
  4. Sen o rychlé dopravě... sní člověk, který za osm let svého působení neudělal ani centimetr Pražského okruhu, muž, jehož ministři staví tempem pár kilometrů dálnice za rok. Sní o tom, že se vlakem dostaneme z Prahy do Brna za 40 minut, avšak to se nezačalo ještě ani plánovat.
  5. Sen o živém venkově... sní člověk, díky němuž postupně (díky kontrolnímu hlášení a EET) skončila na venkově řada hospod, restaurací a obchodů.
  6. Sen o slušném podnikání... sní člověk, který zvýhodňuje své firmy před konkurencí neoprávněně přidělovanými miliardovými státními dotacemi, který svým firmám přiděluje bez uzardění státní zakázky za desítky miliard, který s pomocí ministerstva financí, finančních úřadů a FAU zaklekává a ničí nepohodlnou konkurenci.
  7. Sen o šťastných a vzdělaných dětech... sní člověk, který dal svého syna kvůli 50 mil. Kč zavřít do blázince a poté ho nechal unést na Krym.

 

Při čtení Babišovy knihy, při sledování jeho projevů či při prohlížení jím vlastněných médií se mi mimoděk vybavuje film o Goebbelsovi a jeho metodách propagandy. Jednu z hlavních tezí vyjádřil Goebbels slovy: „Ani ta nejskvělejší propagandistická technika nepřinese úspěch, pokud ne- bude neustále a s neutuchající pozorností pamatováno na jeden základní princip, totiž že stokrát opakovaná lež se stává pravdou.“ Film ukazoval účinné praktiky Goebbelsovy propagandy a musím říci, že mě až mrazilo, jak byly podobné tomu, co vidím dnes z dílny píáristů Andreje Babiše. Fotky se psem či se srnkou, srdečné vítání s dětmi či mládeží, vize, o čem sní atd. Děsí mě, že tyto metody byly znovu oprášeny a že tak dobře fungují.

My máme v dnešní době obrovský dar a možnost svou účastí u voleb vše změnit. Každý hlas se počítá. Chceme změnu ve vedení této země a chceme nového poctivého, pracovitého a čestného premiéra. A za to musíme trochu bojovat. Babišový- mi hlavními zbraněmi v boji o další roky ve vládě nejsou ani jeho peníze, ani jeho média, ani jeho moc. Jeho hlavní zbraní je naše lhostejnost, náš strach a naše pohodlnost. Nedávejme mu tyto zbraně dobrovolně do ruky.

Hlavním cílem těchto voleb by mělo být zbavit se Babiše, ANO a komunistů ve vedení země a podpořit ty, kteří jsou schopni ANO porazit. Z tohoto zadání mi vycházejí jen dvě možnosti volby, a to koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) nebo koalice STAN a Pirátů. Tyto koalice sdružují dohromady pět politických stran, které byly schopné a ochotné se dohodnout na nelehké volební spolupráci. Žádnou politickou stranu si nelze idealizovat, ale pro mě jsou to nejpředvídatelnější politické subjekty.

Ani koalice SPOLU, ani koalice Pirátů a STAN nemůže volby vyhrát sama. Proto jsou v těchto volbách obě důležité a volit kteroukoliv z nich je správné.

 

Nebuďme lhostejní, nebojme se a nebuďme pohodlní. Pojďme k volbám a snad se nám podaří dostat estébáky a komunisty z vedení této země!

 

Michael Pánek, zastupitel Středočeského kraje za ODS a vydavatel Magazínu ProRock

 

Celé 11. číslo magazínu ProRock ke stažení ZDE.

Publikováno: 17.9.2021